News

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Οι πρίγκιπες του burger έχουν ελληνικό διαβατήριο

Κυριακή, 30.11.08

Μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι «πρίγκιπες του burger». Ο λόγος για τους αδελφούς Brian και Aris Karey, τους ιδιοκτήτες της αλυσίδας -πλέον- γρήγορου φαγητού, Simply Burgers. Αν και το αρχικό τους «εγχείρημα» το Μάιο του 2003 ήταν η λειτουργία ενός πολύ μικρού εστιατορίου στη Νέα Ερυθραία, η φιλοσοφία του οποίου βασιζόταν σε φαγητά ψημένα στη σχάρα, τα αδέρφια Karey κατάφεραν σε πέντε μόλις χρόνια να χτίσουν στα βόρεια προάστια τη δική τους «αυτοκρατορία» burger.

Ποιο είναι το παράδοξο; Το μενού του πρώτου τους delivery καταστήματος περιελάμβανε ελάχιστα burgers, τα οποία μάλιστα βρίσκονταν στις τελευταίες σελίδες των καταλόγων.

Γεννημένοι στην Καλιφόρνια από Ελληνες γονείς, πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια με μια «βαλίτσα στο χέρι». Εζησαν στην Αθήνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμα και στη Σαουδική Αραβία. Ο Brian σπούδασε στην Αμερική μηχανολόγος-μηχανικός και με αυτή την ιδιότητα εργάστηκε σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, με τελευταίο του σταθμό ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου στον κόσμο.

Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Aris, ακολούθησε σπουδές χρηματοοικονομικών, εργάστηκε ως σύμβουλος επενδύσεων στην Καλιφόρνια και τελικά αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα δουλεύοντας σε μεγάλη τράπεζα, μέχρι και δύο μήνες αφού άνοιξε το πρώτο του μαγαζί.

Η «αδυναμία» τους στο καλό φαγητό και το βεβαρημένο καθημερινό τους πρόγραμμα, το οποίο τους στερούσε την απόλαυση του σπιτικού, μαγειρεμένου φαγητού, τους οδήγησαν στην απόφαση να ασχοληθούν με τον κλάδο της γρήγορης εστίασης. Με τη διαφορά όμως ότι όλα τα προϊόντα τους μαγειρεύονται τη στιγμή της παραγγελίας.

«Την ιδέα έριξε στο τραπέζι ο Aris, ο οποίος ζούσε στην Αθήνα και τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του εργάζονταν όλη μέρα, με αποτέλεσμα να μην έχουν καθόλου χρόνο να μαγειρέψουν και να τρώνε συνέχεια απ’ έξω. Οταν ήρθα για διακοπές λοιπόν στην Ελλάδα, μου είπε ο αδερφός μου ότι έχει βαρεθεί τις πίτσες και τα σουβλάκια και ήθελε να κάνει ένα delivery με ποιοτικό, καθαρό φαγητό.

Δεδομένου ότι είμαστε και οι δύο λάτρεις του καλού φαγητού και μας αρέσει και η μαγειρική, αρχίσαμε να ψάχνουμε λίγο τη συγκεκριμένη αγορά», αναφέρει στο ΕΤ.f ο Brian Karey. Τη μοναδική επαγγελματική επαφή με το συγκεκριμένο κλάδο είχε ο Brian, όταν σε ηλικία 16 ετών, για να βγάζει το χαρτζιλίκι του, είχε δουλέψει σε πιτσαρία των Ηνωμένων Πολιτειών ως τηλεφωνητής!

Αν και, όπως υποστηρίζουν τα αδέρφια Karey, το πρώτο τους κατάστημα το άνοιξαν για να τρώνε καλά αυτοί και οι φίλοι τους, σύντομα γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Μέρα με τη μέρα οι παραγγελίες τους αυξάνονταν, ενώ και οι ίδιοι συχνά ανανέωναν τους καταλόγους τους με νέα φαγητά. Οταν διαπίστωσαν ότι τα burgers, τα οποία έφτιαχναν, είχαν μεγάλη αποδοχή από το κοινό, έκαναν «στροφή» στο συγκεκριμένο είδος φαγητού και άλλαξαν και το brand του εστιατορίου σε «Simply Burgers».

Στα μέσα λοιπόν του 2004 ξεκίνησε κι επίσημα η παρουσία τους στον κλάδο των burgers και ήδη αριθμούν εννέα καταστήματα, ενώ σε δύο εβδομάδες θα τεθεί σε περίπου σε λειτουργία και το δέκατο εστιατόριο γρήγορης εστίασης. Τα τέσσερα από αυτά μάλιστα υπάγονται σε σύστημα franchise, ακολουθώντας ωστόσο τις «αρχές του ποιοτικού φαγητού» που έμαθαν από τους ιδιοκτήτες της αλυσίδας.

Το ανθρώπινο δυναμικό ξεπερνά τους 200 εργαζόμενους, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινά κατά μέσο όρο περίπου 2.000 παραγγελίες, αριθμός που μεταφράζεται σε 3.000-3.500 ανθρώπους. Επιπλέον, τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και τα καθαρά κέρδη ακολουθούν ανοδική πορεία.

Ειδικότερα, το 2006 ο τζίρος της επιχείρησης ήταν 1,6 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη 160.000 ευρώ, ενώ το 2007 ο κύκλος εργασιών «σκαρφάλωσε» στα 3,1 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη 370.000 ευρώ. Ευνοϊκές είναι και οι προβλέψεις για το 2008, καθώς αναμένεται ο τζίρος να αγγίξει τα 5,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 650.000 ευρώ.

Τα μυστικά της επιτυχίας τους απλά! Σπιτικό φαγητό, διάθεση για δουλειά και φιλική μεταχείριση του πελάτη! Αναφορικά με την προετοιμασία του φαγητού, οι ιδιοκτήτες των Simply Burgers παραδέχονται ότι τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι 100% φρέσκα και χωρίς συντηρητικά, ενώ ο μοσχαρίσιος κιμάς -δεν έχει καν αβγά- πλάθεται από τους μάγειρες την ώρα της παραγγελίας. Τίποτα δεν είναι προπαρασκευασμένο. Ακόμα και τα ψωμάκια των burger παράγονται καθημερινά από το φούρνο, με τον οποίο συνεργάζονται. Ενα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το «συνοδευτικό» ρύζι ορισμένων πιάτων είναι συνταγή της μαμάς τους, την οποία είχε μάθει από μαγείρισσες της Σαουδικής Αραβίας, την εποχή που ζούσαν εκεί. Ωστόσο, οι αδερφοί Karey παραδέχονται ότι οποιοδήποτε γεύμα διαθέτουν στο καταναλωτικό κοινό περνά πρώτα από το… στομάχι τους για να το εγκρίνουν.

Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες επένδυσαν στην κατασκευή ενός ιδιόκτητου παρασκευαστηρίου, στο οποίο παράγονται οι σάλτσες, τα μαριναρίσματα, τα συνοδευτικά, όπως το ρύζι και ο πουρές, καθώς και κάποια γλυκά που προσφέρονται δωρεάν με κάθε γεύμα.

Νέοι υπάλληλοι με όρεξη για δουλειά που πίστεψαν στο όραμά τους για καλό φαγητό είναι το προσωπικό που στελεχώνει τα καταστήματα των Simply Burgers. Με βασική τους αρχή το σεβασμό στους πελάτες, αφουγκράζονται τις ανάγκες των καταναλωτών και ακόμα κι αν κάποιος πελάτης εκφράσει παράπονα σχετικά με το φαγητό, η απάντηση των υπαλλήλων που δέχονται τις παραγγελίες είναι αφοπλιστική, καθώς προτείνουν ακόμα και την αλλαγή του πιάτου με κάποιο άλλο χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Σχετικά με τους ανταγωνιστές τους, ο Brian και ο Aris Karey απαντούν ότι οι πρακτικές που ακολουθούν πολλοί από αυτούς, αν και στην αρχή τους ενοχλούσε, πλέον τους κάνουν να γελούν.

Από «απαγωγές» μαγείρων και αντιγραφές των καταλόγων μέχρι «ντέντεκτιβ» στις κουζίνες τους έχουν σκαρφιστεί οι αντίπαλοί τους ώστε να κλέψουν τις «συνταγές της επιτυχίας» τους.

Πέρα όμως από τα burgers, η εν λόγω αλυσίδα εστιατορίων δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων ειδών σαλάτας, ορεκτικών, σάντουιτς και πιάτων με ψητά κρεατικά, ενώ η μέση τιμή για ένα πλήρες γεύμα ανέρχεται στα επτά ευρώ.

Οι αδερφοί Karey πριν από μερικές ημέρες απέσπασαν το Βραβείο «Στέλιος Χατζηιωάννου» κατά την απονομή Κούρος 2008, που διοργάνωσε για 14η συνεχόμενη χρονιά η Λέσχη Επιχειρηματικότητας. Το «Οσκαρ» για το επιχειρηματικό ξεκίνημα της χρονιάς, το οποίο δημιουργήθηκε φέτος, ήταν ιδέα του επιχειρηματία και μέλους της Λέσχης, κ. Στέλιου Χατζηιωάννου, ο οποίος με αυτό τον τρόπο θέλει να υποστηρίξει την καινοτόμο ελληνική επιχειρηματικότητα. Ετσι, εκτός από την ηθική ικανοποίηση που τους προσέφερε το βραβείο, οι ιδιοκτήτες της αλυσίδας εστιατορίων Simply Burgers κέρδισαν και το ποσό των 50.000 ευρώ.



Της Γωγώς Κατσέλη

www.e-tipos.com