News

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Κόβουν στα κρυφά το πακέτο Μπαρόζο στο 0,5% του ΑΕΠ

Φωτιές άναψε στην ελληνική κυβέρνηση ο κ. Μπαρόζο με την ανακοίνωση του πακέτου στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών ύψους 200 δισ. ευρώ. Το πακέτο αυτό «επιτρέπει» αποκλίσεις από 1% έως και 1,5% του ΑΕΠ στο έλλειμμα σε εθνικό επίπεδο για χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ο κ. Αλογοσκούφης όμως γνωρίζει ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι τόσο ευάλωτη, που μια «χαλάρωση» αυτής της τάξης -αν και «νόμιμη» από πλευράς Ε.Ε.- θα προκαλούσε δημοσιονομική αναταραχή απρόβλεπτων διαστάσεων, λόγω των επιφυλάξεων των διεθνών αγορών για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ετσι, έχει εισηγηθεί στον Κ. Καραμανλή τον περιορισμό του «πραγματικού» πακέτου στο 0,5%-0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,3-1,5 δισ. ευρώ και την «ονομαστική» διόγκωσή του με άλλο 1,5 δισ. ευρώ, που θα προέρχεται από ήδη υπάρχοντες πόρους του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Φτώχειας κ.λπ.

Ο υπ. Οικονομίας επίσης φέρεται να έχει συμφωνήσει κατ’ αρχήν με τον πρωθυπουργό να αναβληθούν οι σχετικές ανακοινώσεις για μετά το αυριανό ΕΚΟFΙΝ και πιθανώς -ανάλογα με τις αποφάσεις του ΕΚΟFΙΝ- μετά και τη Σύνοδο Κορυφής στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.

Η «τακτική» αυτή πάντως έχει προκαλέσει την «εξέγερση» σημαντικής μερίδας κυβερνητικών στελεχών και για το λόγο αυτό οι κ.κ. Καραμανλής και Αλογοσκούφης σιωπηρά έχουν αποσύρει τελευταία από την ατζέντα της Κυβερνητικής Επιτροπής τη συζήτηση για την οικονομία.

Το ελληνικό πακέτο, όπως το προτείνει ο υπ. Οικονομίας, θα αφορά:
- την αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων επενδύσεων,
- την προσωρινή αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και των οικονομικά ασθενέστερων,
- την επίσπευση κατά ένα έτος της μείωσης των συντελεστών φόρου εισοδήματος,
- την επιδότηση επιτοκίων και την παροχή εγγυήσεων δανείων ΜΕ, ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, η πρόταση Μπαρόζο που αγγίζει τα 200 δισ. ευρώ προβλέπει ότι ποσό 30 δισ. ευρώ θα διατεθεί από την Κοινότητα και τα υπόλοιπα 170 δισ. ευρώ από τους εθνικούς Προϋπολογισμούς. Κάθε κράτος-μέλος καλείται να καταρτίσει πρόγραμμα που θα φτάνει στο 1,5% του ΑΕΠ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν πάντως τόνισε ότι οποιοδήποτε ποσό κάτω από το 1% του ΑΕΠ δεν θα φέρει αποτελέσματα.

Ο επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που το έλλειμμα υπερβεί το 3% οριακά (δηλαδή μέχρι 3,5%), η Επιτροπή δεν θα ενεργοποιεί τη διαδικασία επιτήρησης. Εάν, όμως, η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη, τότε θα ενεργοποιεί μεν τη διαδικασία αλλά θα εξαντλεί όλη την ελαστικότητα που προβλέπει το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι θα δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στις κυβερνήσεις (πάνω από 3 χρόνια), προκειμένου να επαναφέρουν το έλλειμμα κάτω από το 3%.



ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ελεύθερος Τύπος