News

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Δ. Δασκαλόπουλος: Το Κράτος αποτελεί τον αδύνατο κρίκο της οικονομικής αλυσίδας

''Το Κράτος αποτελεί σήμερα τον αδύνατο κρίκο της οικονομικής αλυσίδας'' τόνισε σε ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Δ. Δασκαλόπουλος εξηγοντας ότι ζητάμε από το κράτος λύσεις, ενώ το ίδιο αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε ότι ''χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική για την οικονομία'' και σημείωσε ότι η αναγκαία στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας μας θα επιφέρει αύξηση του ελλείμματος.

Ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε ότι ''οι πρωτοβουλίες αλλαγής ανήκουν στις δυνάμεις εκείνες που δεν έχουν διαβρωθεί από τα εκφυλιστικά φαινόμενα των καιρών μας -σε όποιο χώρο και αν βρίσκονται''.

Το μεγάλο πρόβλημά μας, σύμφωνα με το ΣΕΒ, δεν είναι η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική, αλλά η υλοποίηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων, που θα αλλάξουν τις βάσεις που στηρίζουν την οικονομική πολιτική και θα προσδώσουν στην κοινωνία νέα προοπτική για πρόοδο. Μέχρι σήμερα, συνδέαμε την οικονομική και κοινωνική μας πρόοδο με τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και αγνοούσαμε τα σήματα κινδύνου που εξέπεμπαν το χρέος, το άνοιγμα στο ισοζύγιο πληρωμών, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, τα φαινόμενα κοινωνικής δυσπραγίας και φτώχιας, αλλά και τις συνεχείς προτροπές του κόσμου για προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών που θα διασφάλιζαν την πρόοδο σε μακρόπνοη βάση ''Φυσικώ τω λόγω, η κρίση μας βρήκε ανέτοιμους και ανοχύρωτους'' τόνισε ο κ Δασκαλοπολος προσθέτοντας ότι εκείνο που απαιτείται άμεσα είναι η περικοπή των καταναλωτικών δαπανών των υπουργείων, η αναβολή εξοπλιστικών προγραμμάτων και η ευρύτερη ανακατανομή των πόρων ανάμεσα στα υπουργεία και η περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και η ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων. ''Αυτή μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, με την απεμπλοκή των ΣΔΙΤ και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από τα γρανάζια της απερίγραπτης ελληνικής γραφειοκρατίας'' είπε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης για να ξαναγίνει φερέγγυος ο τόπος και για να χρηματοδοτηθεί το μέλλον του, όχι ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων του, όπως είπε ο κ. Δασκαλοπουλος και πρόσθεσε ότι παρά τις προσπάθειες, η αναγκαία στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας μας θα επιφέρει αύξηση του ελλείμματος. ''Υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτό δεν είναι τραγικό, αλλά με μια προϋπόθεση: ότι παράλληλα θα υιοθετήσουμε ένα λεπτομερές και δεσμευτικό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών. Ένα πρόγραμμα που θα είναι πειστικό, θα έχει τη στήριξη της κοινωνίας και θα τηρηθεί με ευλάβεια. Με την προϋπόθεση αυτή, τόσο η Ε.Ε. όσο και η διεθνής κεφαλαιαγορά, από την οποία έτσι κι αλλιώς εξαρτόμαστε, θα στηρίξουν τις αναγκαίες αυτές αποφάσεις. Θα αποφύγουμε έτσι τον μπαμπούλα της επιτήρησης και θα μειώσουμε το κόστος δανεισμού μας''.

Τα κύρια στοιχεία ενός τέτοιου προγράμματος για την Ελλάδα συμπεριλαμβάνουν κατά τον ΣΕΒ:

- Την πραγματική εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος.

- Την περιστολή του δημοσιονομικού χάους στην Υγεία.

- Το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό, με προτεραιότητα στην αγορά ενέργειας και την κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων.

- Τη δραστική απλοποίηση της πολυνομίας και των γραφειοκρατικών δαιδάλων που πνίγουν τη δημιουργικότητα και ταλαιπωρούν τον πολίτη.

''Η κρίση μας απειλεί -αλλά και μας προκαλεί. Μας προσφέρει μια μοναδική -και ίσως την ύστατη- ευκαιρία να θέσουμε την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο σε νέες και υγιείς βάσεις. Κρίση δεν σημαίνει καταστροφή. Σημαίνει αναπροσαρμογή των ιδεών, των αντιλήψεων, της λειτουργίας μας. Μια βαθιά δομική κρίση σαν αυτή που βιώνουμε σημαίνει το τέλος μιας εποχής. Εμπεριέχει, έτσι και την αρχή μιας νέας εποχής. Η αλλαγή πλεύσης είναι σήμερα ζωτική για την επιβίωσή μας στον σύγχρονο κόσμο'' κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Δασκαλοπουλος.