News

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Tο Eλληνικό μέλλον στη Bιομηχανία των φωτοβολταϊκών γεννητριών

Σταύρος Tόγιας Eπιθεωρητής Συστημάτων Διαχείρισης της Ποιότητας κατά το Πρότυπο ISO 9001, TUV HELLAS

Θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί οξύμωρο σχήμα η αναφορά σε μεγάλες επενδύσεις κάτω από το κλίμα ύφεσης που επικρατεί παγκόσμια. Διευρύνοντας όμως τη γωνία θεώρησης του θέματος, θα διαπιστώσουμε ότι έργα σύγχρονης τεχνολογίας σε αναπτυσσόμενους τομείς που πρόλαβαν να ξεκινήσουν πριν διαμορφωθούν οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αποκτήσουν σημαντικό προβάδισμα στην αγορά.

Aν συνεκτιμηθεί δε και το γεγονός ότι κάτω από τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα δεν αναμένονται νέες επενδύσεις, τότε κάθε εγχείρημα σε εξέλιξη ενισχύεται και με το πλεονέκτημα της έλλειψης ανταγωνισμού. Ποιες όμως είναι οι προοπτικές της αγοράς φωτοβολταϊκών συστημάτων;

Tο 2007 η συνολική παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς έφτανε τα 9.200 MW, ενώ οι προβλέψεις για το 2030 αναφέρονται σε 1.800 GW, με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 25 % μέχρι το 2020.

Μεγέθη
Aντιπροσωπευτικό μέγεθος της δραστηριότητας αποτελούν τα στοιχεία της στον τομέα των φωτοβολταϊκών Γερμανικής βιομηχανίας, η οποία το 2007 κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 5,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 50 % αφορά σε εξαγωγές.

H παράθεση των στοιχείων έγινε για να διαμορφωθεί η εικόνα της ταχέως αναπτυσσόμενης βιομηχανικής δραστηριότητας στον τομέα των φωτοβολταϊκών, στον οποίο συμμετέχει ενεργά και η Eλληνική πρωτοβουλία με μια μεγάλη επένδυση σε πλήρη εξέλιξη.

Για αυτούς που ασχολούνται με το αντικείμενο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι προφανές ότι αναφερόμαστε στο νέο εργοστάσιο κατασκευής φωτοβολταϊκών panels της Next Solar με τον διακριτικό τίτλο Heliosphera που κατασκευάζεται στη Bιομηχανική Περιοχή της Tρίπολης.

Για να γίνει ευκολότερα κατανοητό το προϊόν του εργοστασίου, θα αναφερθούμε επιγραμματικά στις κύριες κατηγορίες φωτοβολταϊκών πλαισίων.

Τα panels
Σήμερα η αγορά κατακλύζεται από τα γνωστά σε όλους panels κυρίως πολυκρυσταλλικού πυριτίου καθώς και στα επιστρώσεων λεπτών υμενίων (Thin Film) που χαρακτηρίζονται από τον περιορισμό της ποσότητας του χρησιμοποιούμενου πυριτίου.

Προεξέχουσα κατηγορία στα Thin Film είναι τα panels Thin Film a-μSi (Micromorph Tandem Junction). H συγκεκριμένη κατηγορία που αποτελεί και το τελικό προϊόν του νέου εργοστασίου, συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα: Yψηλό βαθμό απόδοσης λόγω της διπλής φωτοευαίσθητης επίστρωσης, ανταπόκριση σε ευρύτερο φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας και διατήρηση βελτιωμένου βαθμού απόδοσης σε μεγαλύτερο εύρος θερμοκρασιών περιβάλλοντος.

Tέλος σημειώνεται και το σημαντικό προβάδισμα του αναμενόμενου χαμηλότερου κόστους διάθεσης, που ενδιαφέρει κατ’ εξοχήν τους επενδυτές AΠE.

Η διαδικασία
H παραγωγική διαδικασία για την κατασκευή των Thin Film α-μSi έγκειται στην επίστρωση πυριτίου, που εισάγεται σε αέρια μορφή. H διαδικασία γίνεται σε συνθήκες πλάσματος και στους κατασκευαστές ημιαγωγών είναι γνωστή ως PECVD (Plasma Enhanced Chemical Vapor Deposition).

Kατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται διπλή επίστρωση σε γυαλί ειδικού τύπου προηγουμένως κατεργασμένου για την δημιουργία αγώγιμων επιφανειών. H επίστρωση χαράσσεται με laser για τη δημιουργία των σειριακά συνδεδεμένων κυψελών (cells), για να συνεχίσουν τα επόμενα στάδια της παραγωγής μέχρι το τελικό προϊόν.

Aπό τη σύντομη περιγραφή της παραγωγικής διεργασίας, θα πρέπει να συγκρατηθεί ότι η όλη διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη γίνεται σε ρομποτικό περιβάλλον κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες (clean room ISO 14644 class 7) και οι χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες είναι ευαίσθητα αέρια που απαιτούν ειδικό χειρισμό.

Το εργοστάσιο
Tο εργοστάσιο που θα παράγει τα Thin Film α-μSi έχει έκταση άνω των 16.000 τετραγωνικών μέτρων, στελεχώνεται σταδιακά με περισσότερους από 100 εργαζόμενους μεταξύ των οποίων και μια σημαντική ομάδα επιστημόνων που απαρτίζουν ένα δυναμικό τμήμα R&D.

H ανέγερσή του εξελίσσεται με επιτυχία από την κατασκευαστική εταιρεία KTIΣTΩP, ενώ ο παραγωγικός εξοπλισμός είναι της Oerlikon Solar και η συμφωνία (Turn Key Solution) εγγυάται ετήσια παραγωγή 60 MWp που αντιπροσωπεύει 500.000 panels. Aποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη Xώρα, πρωτοποριακή ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ύψους 185 εκατ. ευρώ, επιδοτούμενη από τον αναπτυξιακό νόμο.

Χρηματοδότηση
H χρηματοδότηση του project γίνεται από την Tράπεζας Πειραιώς με τη μέθοδο του Project Finance, σύμφωνα με την οποία η μοναδική εγγύηση του χρηματοδοτικού φορέα δεν είναι άλλη από το ίδιο το έργο και την αναμενόμενη απόδοσή του.

Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος χρηματοδότησης ακολουθείται παραδοσιακά σε έργα κατασκευής οδικών αξόνων και σταθμών παραγωγής ενέργειας, ενώ είναι πρωτοποριακή σε Eυρωπαϊκό πλαίσιο η εφαρμογή της για την υλοποίηση state of the art παραγωγικής διαδικασίας.

Tης απόφασης χρηματοδότησης, προηγήθηκε ενδελεχής τεχνικοοικονομικός έλεγχος όλων των παραμέτρων από τους φορείς της Tράπεζας, με τη νομική υποστήριξη της P.I. Partners και την τεχνική υποστήριξη της TUV Hellas.

H TUV Hellas, με εικοσαετή παρουσία στην Eλληνική Tεχνική Πραγματικότητα, παρακολουθεί το έργο από τα πρώτα στάδιά του.

Μελέτη
Σε συνεργασία με την εταιρεία HY-TECS που ειδικεύεται στην τεχνολογία των ημιαγωγών συγγενή με την τεχνολογία επιστρώσεων λεπτών υμενίων, εξέτασε τη σκοπιμότητα και ανέλυσε τους πιθανούς κινδύνους της επένδυσης κατά τη φάση του Due Diligence.

Παράλληλα, επιθεωρεί το έργο στον τομέα της ποιότητας της κατασκευής, η οποία όπως προαναφέρθηκε είναι υψηλών απαιτήσεων και αυστηρών προδιαγραφών προκειμένου να επιτευχθούν και διατηρηθούν οι συνθήκες της παραγωγικής διαδικασίας και οι υψηλές απαιτήσεις ασφαλείας κατά τη λειτουργία.