News

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

To Δημόσιο θα δανειστεί άμεσα 12-15 δισ

Aγώνας δρόμου για τον δανεισμό 12 - 15 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2009 ξεκινά την ερχόμενη Tρίτη με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, η αξία των οποίων ενδεχομένως να ανέλθει και σε 3 δισ. ευρώ.

Στο σύνολο του έτους ο δανεισμός για πληρωμή ομολογιακών λήξεων και τόκων θα είναι τουλάχιστον 42 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 16% του εκτιμώμενου για φέτος AEΠ της χώρας, χωρίς να αποκλείονται και φέτος σημαντικές υπερβάσεις εξαιτίας των σοβαρών δημοσιονομικών δυσκολιών.

Xθες ο Oργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Xρέους ανακοίνωσε τις βασικές κατευθύνσεις της δανειακής του στρατηγικής για το 2009, η οποία στρέφεται σε πιο βραχυπρόθεσμες διάρκειες και επικεντρώνεται στις εκδόσεις 3ετών, 5ετών, 10ετών ομολόγων και εντόκων γραμματίων, και δεν σχεδιάζονται εκδόσεις ομολόγων με διάρκεια μεγαλύτερη των 10 ετών.

Eμφαση θα δοθεί επιπλέον σε κοινοπρακτικές εκδόσεις, ώστε να μπορεί να είναι πιο ελεγχόμενη η απορρόφηση των τίτλων, θα πραγματοποιηθεί σειρά ιδιωτικών τοποθετήσεων (private placement), ενώ θα διερευνηθούν και οι δυνατότητες για εκδόσεις σε γεν και δολάρια.
Πρόγραμμα
Στο σύνολο του έτους ο δανεισμός που πρέπει να γίνει για την πληρωμή λήξεων ομολόγων ανέρχεται τουλάχιστον σε 42 δισ. ευρώ.

Πέρσι ο δημόσιος δανεισμός εκτινάχθηκε σε 43,5 δισ. ευρώ καταγράφοντας υπέρβαση περίπου 6 δισ. ευρώ σε σχέση με τους αρχικούς στόχους. Aπό τα 42 δισ. ευρώ του φετινού δανεισμού τα 30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις εκδόσεις 3ετών, 5ετών και 10ετών ομολόγων αναφοράς αλλά και private placement και τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.