News

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Τι απέγιναν οι επιχειρηματικοί "άγγελοι";

Της Amy Barrett

Άσχημα τα νέα για τους επιχειρηματίες που καλούνται να βρουν νέους τρόπους για να εξασφαλίσουν επιπλέον κεφάλαια. Στις 30 Μαρτίου το Center for Venture Research του Πανεπιστημίου του Νιου Χαμσάιρ έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε για τη χρηματοδότηση από τους λεγόμενους επιχειρηματικούς αγγέλους (Business Angels). Το βασικό συμπέρασμα: έχουν σφίξει τα πορτοφόλια τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι συνολικές επενδύσεις το 2008 διαμορφώθηκαν στα 19,2 δισ. δολ. υποχωρώντας κατά 26% σε σχέση με το 2007. Αν και ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών που εξασφάλισαν χρηματοδότηση υποχώρησε μόλις 2,9% στις 55.480, το μέσο μέγεθος των συμφωνιών σημείωσε βουτιά 24%.

Αυτό σημαίνει ότι οι μικρές επιχειρήσεις που προσδοκούν στα κεφάλαια αυτού του είδους για την περαιτέρω ανάπτυξη τους θα χρειαστεί να βασιστούν περισσότερο από ποτέ στις δικές τους δυνάμεις. Το μεγαλύτερο χτύπημα γνώρισαν οι επιχειρήσεις που αναζητούν κεφάλαια για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους: σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας οι συμφωνίες αυτού του είδους κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση.

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Εξάλλου, οι επιχειρηματικοί άγγελοι είναι ιδιώτες επενδυτές που βλέπουν τα εισοδήματα τους να γνωρίζουν ραγδαία κάμψη καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές και οι αγορές real estate κατακρημνίζονται εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αυτό αφήνει στις μικρές επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση λίγες επιλογές. Είναι καθοριστικής σημασίας στο υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον να είναι συντηρητικές στον όγκο των κεφαλαίων που αναζητούν και να έχουν λεπτομερή σχέδια για να παρουσιάσουν στους δυνητικούς επενδυτές που θα περιγράφουν αναλυτικά την διαχείριση των χρηματοδοτικών ροών. Και με τις αποτιμήσεις για σχεδόν όλες τις εταιρείες να επηρεάζονται από την ραγδαία πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς, δεν θα ήταν κακή ιδέα για τις επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα, να αναβάλουν την αναζήτηση νέων κεφαλαίων προς το παρόν.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, ο Jeffrey Sohl, διευθυντής του Center for Venture Research, εκφράζει την ελπίδα του ότι το 2009 οι επενδύσεις θα παραμείνουν τουλάχισοτν αμετάβλητες σε σχέση με το 2008.

"Αν η οικονομία βρίσκεται κοντά στο να βρει τον πυθμένα, αυτό θα οδηγήσει τουλάχιστον τον κόσμο να πιστέψει ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Δεν πιστεύω ότι θα δούμε άλλη μια πτώση της τάξης του 30% το 2009. Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα. Ελπίζω ότι θα μείνουμε στα ίδια επίπεδα αυτό το έτος".

http://www.capital.gr/news.asp?id=707120