Τα επιχειρηματικά του σχέδια,το εγχείρημα με το νέο επενδυτικό fund και οι επόμενες κινήσεις του
Συνέντευξη στον Β. ΚΩΤΣΗ Αθήνα - Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008
Η ΛΙΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Αlapis στα μέσα της εβδομάδας που γνωστοποιούσε ότι ο κ.ΛαυρέντηςΛαυρεντιάδης παραιτείται από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αιφνιδίασε την επενδυτική κοινότητα. Ο κ. Λαυρεντιάδης είναι ο βασικός μέτοχος της Αlapis,την οποία ίδρυσε πριν από τρία χρόνια και κατάφερε μέσα στο σύντομο αυτό διάστημα να τη φέρει στην κορυφή των φαρμακευτικών εταιρειών στη χώρα μας με τζίρο 1 δισ.ευρώ και 160 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη. Η παραίτησή του λοιπόν από τη θέση του προέδρου με εκτελεστικά καθήκοντα,όπως ήταν φυσικό,προκάλεσε ερωτηματικά αλλά και ανησυχία για τη μελλοντική πορεία της επιχείρησης, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες στο ελληνικό Χρηματιστήριο με 2.500 εργαζομένους και χιλιάδες μετόχους.
Ο κ.Λαυρεντιάδης μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ανέφερε ότι η παραίτησή του από τη διοίκηση της Αlapis ήταν επιβεβλημένη για να υλοποιηθούν τα νέα του επιχειρηματικά σχέδια που περιλαμβάνουν την ίδρυση ενός private equity fund με ενεργητικό 1 δισ. ευρώ το οποίο θα επιχειρεί από το Λονδίνο και θα επενδύει κυρίως στην Ελλάδα. Διευκρίνισε ότι παραμένει βασικός μέτοχος της Αlapis και δεν απέκλεισε η πρώτη εξαγορά του fund με την ονομασία Lamda Ρartners να αφορά την Αlapis!
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
- Μετά την πώληση τον Μάιο του 2008 της οικογενειακής επιχείρησης Νεοχημική στο Carlyle Groupλίγο προτού τελειώσει το έτος επιφυλάσσατε άλλη μία έκπληξη προς τους επενδυτές.Ανακοινώσατε ότι παραιτήστε από τη θέση του προέδρου της Αlapis.Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για εσάς και για την εταιρεία;
«Για την εταιρεία, απολύτως τίποτε. Η ικανή ομάδα που “μεγάλωσε” την Αlapis παραμένει και θα συνεχίσει το έργο της με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς. Παράλληλα εγώ θα εξακολουθώ να είμαι ο βασικός μέτοχος και θα έχω το δικαίωμα των παρεμβάσεων που δίνει ο νόμος λόγω της ιδιότητας αυτής. Απλώς η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε επειδή εγώ και μια ομάδα άλλων ανθρώπων ετοιμάζουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο που για να υλοποιηθεί και να πετύχει απαιτείται η πλήρης απασχόληση εμού και των συνεργατών μου στη νέα μας προσπάθεια, γι΄ αυτό και έκρινα ότι θα ήταν σωστό να απεμπλακώ από τη διοίκηση της Αlapis. Στήνουμε ένα private equity fund με αρχικό ενεργητικό 1 δισ. ευρώ. Ηδη έχουμε υποβάλει φάκελο στις αρμόδιες αρχές για να λάβουμε την άδεια δραστηριοποίησης. Θα ονομάζεται Lamda Ρartners και θα επενδύει κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στη ΝΑ Ευρώπη».
- Σε μια εποχή παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν είναι παράτολμη μια τέτοια πρωτοβουλία;Μεγάλα private equity funds γράφουν ζημιές,τα χρηματιστήρια καταρρέουν, οι επιχειρηματικές συμφωνίες έχουν «παγώσει» και το κυριότερο είναι ότι η κρίση φαίνεται να μην υποχωρεί αν δεν περάσουν άλλα δύο χρόνια.
«Η κατάσταση που περιγράφετε δικαιολογεί το εγχείρημά μας. Οι χρηματιστηριακές αγορές δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον. Οι αξίες που έχουν διαμορφωθεί είναι αξίες πανικού. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα άλλων οικονομιών και η κρίση έχει δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες. Πρόκειται για μια κρίση ψυχολογίας και όχι για μια κρίση που πηγάζει από την πραγματική οικονομία. Γι΄ αυτό και οι επενδύσεις μας θα αφορούν κυρίως τη βιομηχανία, έναν τομέα που τον ξέρουμε πολύ καλά. Ως σήμερα όλα σχεδόν τα μεγάλα deals εντοπίζονται στον χρηματοοικονομικό τομέα. Εμείς θα διαφοροποιηθούμε επειδή πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τρομερές ευκαιρίες κυρίως στον χώρο της βιομηχανίας. Δεν σας κρύβω ότι εγώ ως φυσικό πρόσωπο έχω δεχτεί ως σήμερα πολλές κρούσεις από εγνωσμένης αξίας επιχειρηματίες για να αγοράσω τις εταιρείες τους σε αποτίμηση που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική τους δυναμική. Ηταν η αφορμή για να ξεκινήσουμε το fund αυτό».
- Θεωρείτε ότι τη δεδομένη στιγμή να βγείτε στις διεθνείς αγορές και να ζητήσετε 1 δισ.ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μια πρόταση που θα βρει ευήκοα ώτα;
«Θα ζητήσουμε 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2009 και αν όλα πάνε καλά το 2010 θα ζητήσουμε άλλα 3 δισ. ευρώ. Δεν θα ήθελα να μιλήσω σε προσωπικό επίπεδο, αλλά η επιτυχία της Νεοχημικής και της Αlapis είναι ένα όπλο στην προσπάθεια αυτή. Η Νεοχημική από 1,39 ευρώ πουλήθηκε στα 19 ευρώ. Η Αlapis ιδρύθηκε ακριβώς πριν από τρία χρόνια με τη συνένωση τεσσάρων μικρών εταιρειών και σήμερα είναι leader στην αγορά του φαρμάκου στην Ελλάδα. Το track record, όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες που μας συμβουλεύουν και τους έχουμε αναθέσει να βρουν επενδυτές, είναι πολύ πειστικό. Στη Lamda Ρartners θα συμμετάσχουν επενδυτές από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή, τη Β. Αφρική και την Ελλάδα. Εγώ θα καταβάλω το 10% του αρχικού ποσού, δηλαδή 100 εκατ. ευρώ. Θεωρούμε και έχουμε διαβεβαιώσεις ότι ο στόχος του 1 δισ. ευρώ είναι εφικτός». -
-Πότε θα επενδύσετε τα πρώτα σας χρήματα;
«Η έγκριση από τις αρχές της Βρετανίας για να ξεκινήσουμε εργασίες υπολογίζεται να έχει ληφθεί ως το τέλος Μαρτίου του 2009. Βεβαίως ως τότε οι ενέργειες για την προσέλκυση των κεφαλαίων θα έχουν ολοκληρωθεί. Τα πρώτα χρήματα θα εισρεύσουν στη Lamda Ρartners τον Απρίλιο και το πρώτο closing του fund θα γίνει τον Ιούνιο με στόχο τα 500 εκατ. ευρώ. Τα άλλα 500 εκατ. ευρώ θα συγκεντρωθούν ως τον Σεπτέμβριο. Το 50% των συνολικών κεφαλαίων θα έχει επενδυθεί εντός του 2009. Εκτός από τη βιομηχανία, μας ενδιαφέρουν επίσης οι τομείς της Υγείας, του τουρισμού και του real estate αλλά δεν θα αποκλείσουμε και κανέναν άλλον τομέα της οικονομίας αν πειστούμε ότι πρόκειται για επένδυση με καλή απόδοση. Στην Ελλάδα θα κατευθυνθεί ο κύριος όγκος των κεφαλαίων αλλά επενδύσεις θα γίνουν και στην ευρύτερη περιοχή. Στην ομάδα που θα “τρέχει” τη Lamda Ρartners εκτός από Ελληνες θα μετέχουν Βρετανοί, Ελβετοί, Βούλγαροι και Γερμανοί».
- Από το επόμενο έτος θα είστε δηλαδή κάτοικος Λονδίνου;
«Δεν γίνεται αλλιώς. Ολες οι συμφωνίες θα κλείνονται και θα υπογράφονται στο Λονδίνο. Ετσι και αλλιώς τις μισές ημέρες τον χρόνο ήμουν μέσα σε ένα αεροπλάνο. Τώρα θα μοιράζω τον χρόνο μεταξύ Λονδίνου και Ελλάδας. Μέσω της Lamda Ρartners θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα. Κυρίως προς τους νέους. Στη χώρα μας υπάρχει μέλλον. Η οικονομική κρίση κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα, αλλά και δημιουργεί ευκαιρίες. Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που αγωνίζονται, που έχουν όραμα, που έχουν παιδεία. Η επιτυχία είναι πιο γλυκιά και πιο μεγάλη όσο πιο δύσκολη είναι η διαδρομή της προσπάθειας αυτής. Η Lamda Ρartners θα επενδύσει στην Ελλάδα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, προσελκύοντας κεφάλαια από όλες τις ηπείρους».
«Η πρώτη εισήγηση στην επενδυτική επιτροπή τού fund»
- Εσείς πριν από τρία χρόνια δημιουργήσατε την Αlapis για να δραστηριοποιηθείτε σε έναν δύσκολο κλάδο,όπως είναι αυτός του φαρμάκου.Ενώσατε τέσσερις μικρές εταιρείες,συγκεντρώσατε με ευκολία 800 εκατ. ευρώ από αύξηση κεφαλαίου,προχωρήσατε σε σειρά εξαγορών σε Ελλάδα και εξωτερικό και εφέτος σε μια περίοδο κρίσης καταφέρατε να πιάσετε τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για τζίρο 1 δισ.ευρώ,ebitda 270 εκατ.ευρώ και καθαρά κέρδη 160 εκατ.ευρώ.Τώρα δηλαδή που αρχίζει και αποδίδει καρπούς η προσπάθεια αυτή,που αποκτά ισχυρή προοπτική η εταιρεία,εσείς προτιμάτε να αποχωρήσετε.Γιατί;
«Η εταιρεία έχει βρει τον δρόμο της. Το consolidation στον κλάδο το πετύχαμε. Κάναμε 19 εξαγορές, καλύπτοντας την παραγωγή και τη διανομή. Εχουμε 5 εργοστάσια, 8 φαρμακαποθήκες, 2 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης και σειρά διανεμητικών εταιρειών. Στην αγορά κυκλοφορούν 130 δικά μας φάρμακα generics. Ως πέρυσι κάναμε εμπορία φαρμάκων. Σήμερα είμαστε μια αμιγώς φαρμακευτική εταιρεία. Ισως να μην το έχει συνειδητοποιήσει ο κόσμος, αλλά η Αlapis μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα με τζίρο 1 δισ. ευρώ. Ξεπεράσαμε όλες τις πολυεθνικές. Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα κάνει τζίρο 400 εκατ. ευρώ. Εφέτος τα generics έκαναν 90 εκατ. ευρώ τζίρο και το 2009 θα κάνουν 200 εκατ. ευρώ. Στόχος μας είναι το 2010 να κυκλοφορούν στην αγορά 250 δικά μας φάρμακα generics και μόνο από τον τομέα του ανθρώπινου φαρμάκου η Αlapis να έχει έσοδα το 2012 περί το 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάθε φάρμακο να αποφέρει σε ετήσια βάση 4 εκατ. ευρώ, ένας στόχος που είναι εφικτός. Αποχωρώ απ΄ τη διοίκηση σε μια περίοδο που η εταιρεία είναι στον αυτόματο πιλότο. Αλλωστε η βασική διοικητική ομάδα πλην εμού παραμένει. Δεν σας κρύβω ότι τον Ιούλιο του 2009, όταν συγκεντρώσουμε τα πρώτα κεφάλαια της Lamda Ρartners, η πρώτη εισήγηση στην επενδυτική επιτροπή του fund θα είναι η εξαγορά της Αlapis».
- Πάντωςαποχωρείτε σε μια περίοδο που η μετοχή της Αlapis δέχτηκε μεγάλη πίεση.
«Οπως δέχτηκαν όλες οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Εμείς δεν μπορούσαμε να είμαστε εξαίρεση. Πόσο μάλλον όταν μέτοχοί μας είναι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα. Είχαμε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών το οποίο επειδή η μετοχή έπεσε κάτω από το 1 ευρώ σταμάτησε. Εγώ ως βασικός μέτοχος επένδυσα περί τα 60 εκατ. ευρώ και ενίσχυσα το ποσοστό μου από το 15% στο 22% ως ένδειξη εμπιστοσύνης στη μετοχή και στην εταιρεία. Παραμένουν στο μετοχικό μας κεφάλαιο με περίπου 10% η Fortis, με 7% η Satander και με 3,5% η Cominvest. Πάνω από το 60% της εταιρείας εξακολουθεί να είναι συγκεντρωμένο σε 6-7 μετόχους».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=248308&dt=28/12/2008