News

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Τι απαιτείται για χορήγηση ΑΦΜ και έναρξη επαγγέλματος

Τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν τα φυσικά πρόσωπα προκειμένου να αποκτήσουν ΑΦΜ και οι επιτηδευματίες να προχωρήσουν σε έναρξη ή διακοπή εργασιών καθορίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ειδικό εγχειρίδιο-οδηγό που εξέδωσε πρόσφατα. «Το Βήμα» παρουσιάζει σήμερα πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις για θέματα που αφορούν τις παραπάνω διαδικασίες.

1. Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για τη χορήγηση ΑΦΜ σε διάφορες κατηγορίες επαγγελμάτων;

Η χορήγηση ΑΦΜ είναι ενιαία για όλα τα φυσικά πρόσωπα, δεν γίνεται διάκριση αυτών ανάλογα με το επάγγελμά τους. Απαραίτητο στοιχείο αποτελεί το δελτίο ταυτότητας (αστυνομική, πολεμικού ναυτικού, πολεμικής αεροπορίας κτλ.).

2. Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για τη λήψη ΑΦΜ από φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες; Το δελτίο ταυτότητάς τους. Αν η δήλωση για την απόδοση ΑΦΜ κατατίθεται από νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, υποβάλλεται η σχετική εξουσιοδότηση και επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του δελτίου ταυτότητας.

3. Ολοι πρέπει να έχουν ΑΦΜ; Υποχρεούνται να έχουν ΑΦΜ όλοι όσοι συναλλάσσονται με τις ΔΟΥ.

4. Ποιες οι συνέπειες της ύπαρξης διπλού ΑΦΜ; Επιβάλλονται τα πρόστιμα των διατάξεων του άρθρου 4 του Ν. 2523/97 όπως έχει τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παρ. 3β του άρθρου 21 του Ν. 2948/2001, σύμφωνα με τις οποίες όποιος κατέχει και χρησιμοποιεί περισσότερους από έναν ΑΦΜ υπόκειται σε πρόστιμο που ορίζεται σε 4.400 ευρώ.

5. Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για έναρξη επαγγέλματος;

Για ατομική επιχείρηση:
  1. Αστυνομική ταυτότητα.
  2. Τίτλος κυριότητας ή μισθωτήριο συμβόλαιο ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί δωρεάν παραχώρησης χώρου για κάθε επαγγελματική εγκατάσταση.
  3. Βεβαίωση εγγραφής ή απαλλαγής από αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα.
  4. Βεβαίωση ελέγχου της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου των φυσικών προσώπων από το οικείο επιμελητήριο, όπου απαιτείται από σχετικές διατάξεις.
  5. Εξουσιοδότηση του υποχρέου με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του σε περίπτωση που οι δηλώσεις υποβάλλονται από τρίτο πρόσωπο.
  6. Αδεια εγκατάστασης ή λειτουργίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου απαιτείται.
  7. Προέγκριση ίδρυσης για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από δήμους και κοινότητες, όπου απαιτείται.