News

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Θεραπεία καρδιακής ανεπάρκειας με βλαστοκύτταρα

Στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας με χορήγηση βλαστοκυττάρων προσανατολίζεται το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής, κ. Χρήστος Παπακωνσταντίνου, στην καρδιοχειρουργική κλινική του ΑΧΕΠΑ καταβάλλονται προσπάθειες για τη δημιουργία κέντρου αντιμετώπισης καρδιακής ανεπάρκειας και από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει η δοκιμαστική χορήγηση βλαστοκυττάρων ως συμπληρωματική θεραπεία σε ασθενείς που υποβάλλονται σε εγχειρίσεις.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι προς το παρόν ελπιδοφόρα μηνύματα στους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια δίνουν οι εμφυτεύσιμες συσκευές (μηχανικές καρδιές), οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν τη μελλοντική λύση του προβλήματος χωρίς να χρειαστεί ο ασθενής μεταμόσχευση. Μια τέτοια μηχανική καρδιά τελευταίας τεχνολογίας που παρέχει την μακροβιότερη υποστήριξη εμφυτεύτηκε στις 12 Ιουλίου στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στον 57χρονο Δήμο Στεργίου, που έπασχε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια.

Ο Δήμος Στεργίου μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια δυσκολευόταν να περπατήσει και το χειρότερο να ανασάνει, πράγμα που τον έκανε να μη μπορεί να κοιμηθεί. «Όταν ξάπλωνα μου κοβόταν η αναπνοή, έπρεπε να κοιμάμαι καθιστός ή γονατιστός. Είχα δοκιμάσει τα πάντα , είχα πάρει φάρμακα έβαλα απινιδωτή, αλλά φέτος χειροτέρεψα. Συζητήσαμε με τον κ. Παπακωνσταντίου τα υπέρ και τα κατά και αποφασίσαμε να μου βάλουν μηχανική καρδιά. Τώρα είμαι καλά , περπατάω, αναπνέω, κάνω τα πάντα. Τώρα είμαι «τζάμι» και την Τρίτη που θα πάρω εξιτήριο θα πάω αμέσως για παραθέριση», είπε ο κ. Στεργίου.

Ο καθηγητής Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η συσκευή αποτελείται από το εμφυτεύσιμο τμήμα που τοποθετείται στην αριστερή κοιλία και ωθεί το αίμα στην αρτηρία και το εξωτερικό τμήμα που αποτελείται από το κοντρόλερ, που ορίζει το επίπεδο των στροφών και την ποσότητα του αίματος που θα διακινηθεί, και την επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Ο καθηγητής τόνισε ότι από το Σεπτέμβριο θα γίνουν και άλλες τέτοιες εμφυτεύσεις. Παράλληλα επισήμανε ότι η καρδιακή ανεπάρκεια τα προσεχή 5-10 χρόνια θα αποτελέσει επιδημία στον δυτικό κόσμο.

Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, κ. Βασίλης Δελής, επισήμανε ότι η μηχανική καρδιά που εμφυτεύτηκε στον κ. Στεργίου αποτελεί απόδειξη του συνδυασμού της υψηλής τεχνολογίας με την ιατρική που δίνει τη δυνατότητα για τέτοιες επεμβάσεις. Παράλληλα τόνισε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις που έχουν υψηλό κόστος (100.000 ευρώ) το ΕΣΥ δεν φείδεται εξόδων. Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, κ. Δημήτρης Γάκης, από την πλευρά του τόνισε ότι χάρη στην τεχνολογία ξεπερνιέται η ανάγκη για μεταμοσχεύσεις και ότι το συγκεκριμένο μοντέλο μηχανικής καρδιάς εμφυτεύτηκε πριν από 8 χρόνια σε ασθενή στο εξωτερικό, ο οποίος σήμερα χαίρει άκρας υγείας