News

Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Χρυσοί μισθοί στο χώρο των logistics

ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Χρυσοί μισθοί στο χώρο των logistics

Ανοδο παρουσιάζει η ζήτηση στελεχών logistics στη χώρα μας, παρ' ότι ο κλάδος βρίσκεται ακόμη σε νηπιακή ηλικία. Ηδη περίπου 250.000 εργαζόμενοι δραστηριοποιούνται γύρω από το χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο αριθμός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η χώρα μετατρέπεται σε διακομιστικό κέντρο για τη διανομή προϊόντων προς της βαλκανικές χώρες. Οι ελλείψεις σε προσωπικό εμφανίζονται κυρίως σε «μεσαία» στελέχη, σε εργοδηγούς και υπεύθυνους αποθήκης, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της επιχείρησης.

Οι θέσεις αυτές αφορούν κυρίως πτυχιούχους των ΤΕΙ, που θα μπορούσαν να άρχιζαν τη σταδιοδρομία τους ως βοηθοί εργοδηγού, προτού ακόμη ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Η πλειονότητα των επιχειρηματιών και των ανωτάτων στελεχών στις εφοδιαστικές επιχειρήσεις σημειώνουν ότι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ θα μπορούσαν να κατακτήσουν θέση διευθυντή αποθήκης ή ακόμα και διευθυντή, εάν συνδύαζαν τη σταδιοδρομία τους μ' ένα δεύτερο πτυχίο ή με προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης.

Τα κριτήρια

«Η αγορά ζητεί εργοδηγούς, τους δίνει σημαντικές αποδοχές και θέτει ως κριτήριο πρόσληψης να γνωρίζουν τη λειτουργία συστημάτων αυτοματοποίησης ή σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων», επισήμαναν στελέχη της αγοράς στην έρευνα που πρόσφατα διενήργησε το «Logistics & Management». Ο πρώτο μισθός για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο κυμαίνεται κατά μέσον όρο από 1.000 έως 1.600 ευρώ (μεικτά).

Πολύ γρήγορα όμως, ανάλογα και με την εργασιακή τους εμπειρία, ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

«Ξεκινήσαμε τη λειτουργία της επιχείρησης με μερικές δεκάδες άτομα προσωπικό· πριν από πέντε χρόνια είχα 120 άτομα και σήμερα φτάσαμε τους 250 εργαζόμενους, με τον χαμηλότερο μισθό ανειδίκευτου εργάτη να φτάνει τα 1.000 ευρώ» σχολίασε ο Βελ. Καπότσι, ιδιοκτήτης της μεγάλης ομώνυμης εταιρίας Logistic «ΚΑΠΟΤΣΙ». «Υπάρχουν ανάγκες για προσωπικό, αλλά δεν βρίσκουμε εξειδικευμένα στελέχη να αναλάβουν τις θέσεις των εργοδηγών και των αποθηκάριων, με αποτέλεσμα να τους εκπαιδεύουμε μόνοι μας».

Μια παλαιότερη έρευνα της εταιρείας STEDIMA, σύμβουλοι επιχειρήσεων, που διενήργησε σχετικά με τις αμοιβές διευθυντικών στελεχών στο συγκεκριμένο κλάδο, ανέφερε ότι ο μέσος όρος στις μηνιαίες αποδοχές -χωρίς bonus- διευθυντών logistics (σε τιμές του 2006) κυμαινόταν τότε από 2.800 ευρώ έως 4.000 ευρώ. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, οι αποδοχές αυτές έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 1.000 ευρώ επιπλέον.

Πώς είναι στημένο το οργανόγραμμα λειτουργίας μιας εταιρείας logistics;

Οργανόγραμμα

Στη βάση της βρίσκονται οι ανειδίκευτοι εργάτες και το διοικητικό προσωπικό κι αμέσως μετά οι εργοδηγοί, ο υπεύθυνος αποθηκών, ο υπεύθυνος αποθεμάτων, ο υπεύθυνος προμηθειών που αναφέρονται στον λεγόμενο Logistics manager ή Supply chain manager ή απευθείας σε διοικητικό και οικονομικό διευθυντή, σε εταιρείες που έχουν σχετικά πιο ολιγάριθμο σχήμα.

Οι υποψήφιοι για μια θέση στελέχους σε εφοδιαστική εταιρεία, εκτός από πτυχίο, πρέπει να διαθέτουν και δεξιότητες. Κυρίως αναλυτική σκέψη και ικανότητα αποστήθισης αριθμών και μεγεθών, απαραίτητη γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ αποτελεί πλεονέκτημα η χρήση σύγχρονων λογιστικών προγραμμάτων. Για τις θέσεις του ανωτάτου επιπέδου οι εταιρείες απαιτούν από τον υποψήφιο να διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και ξένες γλώσσες.

Ενας κλάδος που αναπτύσσεται γοργά

Ο ΧΩΡΟΣ των logistics αποκαλείται σήμερα νέο «χρυσωρυχείο» κι αυτό γιατί αγγίζει όλη την αλυσίδα της αγοράς των προϊόντων, από την αποθήκευση, την οργάνωση και τον έλεγχο των αποθεμάτων, την επικόλληση ετικετών, τη συσκευασία, την προετοιμασία και τη δρομολόγηση των παραγγελιών, αλλά και τη διανομή μέχρι τον τελικό πελάτη.


Πάνω από το 90% των επιχειρήσεων εδρεύουν στην Αττική. Οι περισσότερες έχουν τις βασικές τους εγκαταστάσεις στο Θριάσιο Πεδίο και οι υπόλοιπες στην Παιανία, στο Κορωπί, στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και σε περιοχές στα βόρεια του νομού μέχρι τη Βοιωτία (Αχαρνές, Κρυονέρι, Αυλώνα, Οινόφυτα, Οινόη).

Αρκετές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου διατηρούν αποθηκευτικούς χώρους και εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (Καλοχώρι, ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, Θεσσαλονίκη, Ωραιόκαστρο).

Ορισμένες έχουν συμπληρωματικούς αποθηκευτικούς χώρους στη Λάρισα, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η βιομηχανία των logistics θεωρείται ένας από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους διεθνώς. Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., τα logistics καλύπτουν το 13,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με την αξία τους να υπολογίζεται στα 5,4 τρισ. ευρώ (στοιχεία 2006). Σε αγορές όπως η Ευρώπη και η Βόρειος Αμερική υπολογίζεται ότι ο ετήσιος τζίρος φτάνει το 1 τρισ. ευρώ, ενώ στην Ε.Ε. σε 800-900 δισ. ευρώ. Στην γηραιά ήπειρο ο ανταγωνισμός χαρακτηρίζεται έντονος, ωστόσο η αγορά είναι ακόμη «ανοικτή» σε νέους παίκτες.