News

Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Φωτοβολταϊκές γκρίνιες

Αρχισαν οι γκρίνιες για τις νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζει το υπουργείο στα φωτοβολταϊκά και κυρίως για τη δραστική μείωση της τιμής αγοράς της κιλοβατώρας. Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών εκτιμά ότι με τη μείωση της τιμής κατά 57% θα ακυρωθούν οι περισσότερες από τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις. Επίσης, με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αδειοδότηση, θα παραμείνουν ανενεργές οι περισσότερες από αυτές, αναμένοντας μέχρι το 2011-2012, και γενικότερα θέτει σε δοκιμασία την εκκολαπτόμενη εγχώρια αγορά παραγωγής φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, με την προτεινόμενη από το υπουργείο τιμολόγηση της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, η πλειονότητα των επενδύσεων καθίσταται προβληματική και μη βιώσιμη.

Ετσι, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΕΦ, αντί του στόχου να εγκατασταθούν 2.500 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών ώς το 2014, είναι ζήτημα αν θα μπορέσουν να προωθηθούν λίγες εκατοντάδες μεγαβάτ -κι αυτό σε βάθος χρόνου. Επίσης τονίζεται ότι το μόνο που πετυχαίνει το υπουργείο είναι να κόψει την ενίσχυση της ηλιακής κιλοβατώρας στο μισό και να αλλάξουν χέρια οι άδειες (υπαρκτές και θεωρητικές). Ακόμη, ο σύνδεσμος προτείνει, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επενδύσεων και το μέλλον της αγοράς, η τυχόν μείωση της τιμής της παρεχόμενης ηλιακής κιλοβατώρας να ξεκινήσει από το 2010 και να ανέρχεται σε 5% ετησίως. Σημειώνεται ότι ο ισχύων νόμος προβλέπει τιμή αγοράς της παραγόμενης κιλοβατώρας από φωτοβολταϊκά, μεταξύ 0,40 και 0,50 ευρώ.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε τεράστιο «επενδυτικό» ενδιαφέρον, καθώς ιδιοκτήτες και μη εκτάσεων έσπευσαν να καταθέσουν αιτήσεις, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις υπήρξαν ενδιαφερόμενοι που έλαβαν τραπεζικά δάνεια προκειμένου να αγοράσουν εκτάσεις και να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά. Ως αποτέλεσμα, οι αιτήσεις ανήλθαν σε περισσότερες από 7.000 και για συνολική ισχύ άνω των 2.500 μεγαβάτ, όταν ο προγραμματισμός για φωτοβολταϊκά ήταν μόλις 500. Τελικά το υπουργείο αποφάσισε να διακοπεί η διαδικασία κατάθεσης και εξέτασης αιτήσεων, έως ότου αποφασιστεί νέα διαδικασία, η οποία κατέληξε στις προτάσεις του υπουργείου για εξέταση όλων των αιτήσεων, αλλά αφού σταδιακά θα μειώνεται η τιμή της αγοραζόμενης κιλοβατώρας.