News

Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Ακυρώνουν τα κίνητρα

Eντονες αντιδράσεις από την αγορά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις προκαλούν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τα φωτοβολταϊκά που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η σχετική τροπολογία προβλέπει δραστική μείωση μέχρι 57% έως το 2014 της τιμής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι φωτοβολταϊκές μονάδες. Δηλαδή, η τιμή της κιλοβατώρας θα πέσει από 40 - 50 λεπτά του ευρώ σήμερα στα 17 - 21. Ετσι ακυρώνεται το βασικό κίνητρο για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, που ήταν η υψηλή τιμή απορρόφησης της ενέργειας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνει ότι οι μειώσεις γίνονται σε εφαρμογή του «γερμανικού μοντέλου», προκειμένου να μην απαιτηθεί αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών που πληρώνουν οι καταναλωτές με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Φαίνεται επίσης ότι θέλει να δώσει έμφαση στις μικρές, οικιακές μονάδες φωτοβολταϊκών, για τις οποίες θα υπάρξει ειδικό θεσμικό πλαίσιο.

Ομως ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών επισημαίνει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης «αντί να πυροβολήσει στον αέρα για να ξεκινήσει η κούρσα, ο αφέτης πυροβόλησε το δρομέα».

Σύμφωνα με τον ΣΕΦ, η μείωση των τιμών της ηλιακής κιλοβατώρας δημιουργεί άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να προωθηθούν λίγες εκατοντάδες μεγαβάτ σε βάθος χρόνου έναντι στόχου για 2.500 μεγαβάτ ως το 2014.

Ο Σύνδεσμος του κλάδου αναφέρει ακόμη ότι, αντί να αντιμετωπίσει τα νομοθετικά κενά και την απίστευτη γραφειοκρατία που βασανίζει τους επενδυτές, η τροπολογία δικαιώνει όσους συστηματικά υποσκάπτουν την προσπάθεια ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας.

Η Greenpeace τονίζει εξάλλου ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, αντί να επιταχύνει τις διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών, θεσμοθετεί την πενταετή καθυστέρηση, δίνοντας άλλοθι στη γραφειοκρατία και, αντί να δώσει κίνητρα στον οικιακό τομέα, κόβει τα κίνητρα και για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σημειώνεται ότι τα κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες και προσόψεις κτιρίων, σύμφωνα με την τροπολογία, θα καθοριστούν με άλλη απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, αφού ληφθούν υπόψη «η δυνατότητα απορρόφησης και η ασφάλεια λειτουργίας των δικτύων».