News

Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Εμπόριο αδειών στα φωτοβολταϊκά

* Η τροπολογία για την ηλιακή ενέργεια διχάζει - Μουσουρούλης - Ψωμάς διασταυρώνουν τα ξίφη τους

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η «μεγάλη μονομαχία» για τα φωτοβολταϊκά στη χώρα μας. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κ. Μουσουρούλης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) κ. Στ. Ψωμάς (που έχει στενούς δεσμούς με την Greenpeace) διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την τροποποίηση των κινήτρων στα φωτοβολταϊκά, μετά την τροπολογία του υπουργείου με την οποία διαφοροποιούνται οι όροι και οι συνθήκες επένδυσης στην ηλιακή ενέργεια.

Στη μέση της διαμάχης βρίσκεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στα ενδότερα της οποίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», συγκρούονται δύο αντιθετικές τάσεις: μία που προωθεί την ηλιακή ενέργεια και μία άλλη που την υπονομεύει. Ορισμένοι στη ΡΑΕ λένε ότι τα φωτοβολταϊκά είναι και θα παραμείνουν ακριβά και επιδοτούμενα, γι' αυτό δεν πρέπει να αναπτυχθούν πολύ στη χώρα μας, ενώ κάποιοι εκτός ΡΑΕ υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος εναντίον των φωτοβολταϊκών σχετίζεται με την προώθηση συμφερόντων κυρίως του λιθάνθρακα.

Περί το τέλος Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο θα δίνει δύο επιλογές σε όσους έχουν στα χέρια τους άδειες, αλλά δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με το δίκτυο του ΔΕΣΜΗΕ: πρώτον, να μείνουν στο παλαιό καθεστώς, που εξασφαλίζει μεν υψηλότερες τιμές από ό,τι το καινούργιο σύστημα, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα (10 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 10) ή, δεύτερον, να επιλέξουν το νέο καθεστώς, που έχει μεν διασφαλισμένες τιμές για διάστημα 20 ετών, αλλά η επιδοτούμενη τιμή πώλησης προς το ΔΕΣΜΗΕ θα μειώνεται για τα δύο πρώτα χρόνια, κατά 1,5% κάθε μήνα, και η μείωση της τιμής θα συνεχίζεται και μετά την πρώτη διετία σε ποσοστό 1% μηνιαίως ως και το 2014. Από το 2015 και μετά η τιμή θα υπολογίζεται με βάση την τότε οριακή τιμή του συστήματος, προσαυξημένη κατά 40%-50%, ανάλογα με την ηλιακή ενέργεια που θα περνάει στο σύστημα.

* Τι υποστηρίζει το υπουργείο

«Η κατάσταση που ισχύει σήμερα έχει σημαντικές καθυστερήσεις και επιμερισμό ισχύος. Στο προηγούμενο καθεστώς όσοι πρόλαβαν να πάρουν πρόλαβαν και κανονικά δεν θα υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι επενδυτές. Με το νέο καθεστώς δεν επιμερίζεται η ισχύς, άρα τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο ούτε καμία περιοχή της χώρας δεν κηρύσσεται κορεσμένη για τα φωτοβολταϊκά. Συνεπώς μπορούν να τα καταφέρουν όλο και περισσότεροι υποψήφιοι επενδυτές αρκεί να είναι σοβαροί» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κ. Μουσουρούλης και συνεχίζει: «Το νέο καθεστώς είναι το καλύτερο δυνατό, φέρνει απελευθέρωση στους σοβαρούς επενδυτές και θέτει εκτός μάχης πολλούς που είναι ευκαιριακοί και ανοργάνωτοι, κάποιοι μάλιστα έχουν καταντήσει γραφικοί με τις εμμονές τους. Θυμίζω ότι η πολύ υψηλή επιδότηση θα αύξανε σημαντικά την τελική τιμή κιλοβατώρας για τον καταναλωτή».

Ο κ. Μουσουρούλης χαρακτηρίζει σημαντικό σημείο την αποκλιμάκωση της εγγυημένης τιμής, που είναι ένα θέμα προς συζήτηση. «Ως σήμερα υπήρχαν πολύ υψηλά ποσοστά που θα γίνονταν σταδιακά απαγορευτικά, όχι για τον επενδυτή αλλά για τον καταναλωτή» τονίζει, ενώ ευνόητο είναι ότι το καθεστώς επιδότησης της επένδυσης δεν θίγεται, άλλωστε υπάγεται στον αναπτυξιακό νόμο του υπουργείου Οικονομίας.

Η αποκλιμάκωση είναι 1,5% τον μήνα την πρώτη διετία, δηλαδή 36% τα πρώτα δύο χρόνια και 1% μηνιαίως τη δεύτερη διετία, δηλαδή 24%, περίπου 60% μείωση στην τετραετία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει μια σχετική λείανση αυτών των αριθμών. Πάντως συνολική διαπραγμάτευση για τις «ταρίφες» δεν θα γίνει.

* Τι υποστηρίζει ο ΣΕΦ

«Το υπουργείο προχώρησε σε αιφνιδιασμό μέσα στο καλοκαίρι, ενώ εκείνο που χρειαζόταν είναι ο διάλογος» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Στ. Ψωμάς, πρόεδρος του Συνδέσμου. «Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να δεχθούμε μια λογική μείωση στις ταρίφες, αρκεί αυτή να συμβαδίζει με τη μείωση του κόστους εξοπλισμού» αναφέρει ο ίδιος και αναρωτιέται: «Γιατί δεν επελέγη πλήρως το γερμανικό μοντέλο, όπου κάθε τέσσερα χρόνια γίνεται αναθεώρηση των κανόνων, ανάλογα με την εξέλιξη της αγοράς στα φωτοβολταϊκά; Θα μπορούσε να γίνει μια μείωση της τάξεως του 5%-10% στην εγγυημένη τιμή πώλησης και στη συνέχεια, σε μερικά χρόνια, να γίνει αναθεώρηση αυτής της απόφασης ανάλογα με την κίνηση στην αγορά. Γιατί δεν αφήνουν λίγο τα μικρά φωτοβολταϊκά να σταθούν στα πόδια τους;».

Για την αναγκαιότητα αλλαγών στην αγορά ο κ. Ψωμάς είναι σαφής: «Εμείς δεν θέλουμε τσαρλατάνους στην αγορά ηλιακής ενέργειας. Δεν θέλουμε όμως να πνιγεί εν τη γενέσει της μια σοβαρή προσπάθεια. Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή στο θέμα που την ξεπέρασε το υπουργείο. Θα έλεγα ότι ο αφέτης της κούρσας, αντί να δώσει την εκκίνηση, πυροβόλησε τους δρομείς!».

«Η τροπολογία όχι μόνο δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα θεραπεύει, αλλά οδηγεί και την εκκολαπτόμενη αγορά στα πρόθυρα της κατάρρευσης προτού αυτή κάνει καλά καλά τα πρώτα της βήματα. Μπροστά στον ορατό πλέον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς λόγω της απαράδεκτα μεγάλης μείωσης των τιμών της πωλούμενης ηλιακής κιλοβατώρας, οι όποιες θετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνει η τροπολογία μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό και αποτελούν επιταγή χωρίς αντίκρισμα» καταλήγει ο κ. Ψωμάς.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΕΦ, το νέο σύστημα θα επιφέρει πολλές αγοραπωλησίες αδειών παραγωγής που έχουν ήδη χορηγηθεί για φωτοβολταϊκά, κάτι το οποίο η ΡΑΕ αρχικά προσπαθούσε να αποφύγει με κάθε τρόπο. «Αλλα έλεγε παλαιότερα η ΡΑΕ, ενώ άλλα εμφανίζεται να παρουσιάζει τώρα» λένε στελέχη που στηρίζουν τα φωτοβολταϊκά. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι εξελίξεις αυτές σχετίζονται άμεσα με τις εσωτερικές διεργασίες στη ΡΑΕ αφού είναι γνωστό ότι έχουν δρομολογηθεί αλλαγές στην κορυφή της Αρχής, με τον κ. Μ. Καραμανή να έχει αποφασίσει σύντομα να αποχωρήσει από την προεδρία της ΡΑΕ. Συνεπώς υπάρχει και μια μάχη επιγόνων που δεν είναι άσχετη (και) με τα φωτοβολταϊκά. Στελέχη της αγοράς μάλιστα λένε ότι άλλο κείμενο τροπολογίας είχε συνταχθεί αρχικά από το υπουργείο, που ασχολούνταν μόνον με τις διαδικασίες επένδυσης και καθόλου με τις εγγυημένες τιμές με τις οποίες ο ΔΕΣΜΗΕ θα αγόραζε από τους ιδιώτες τη φωτοβολταϊκή κιλοβατώρα, ενώ τελικά όταν ενεπλάκησαν στελέχη της ΡΑΕ άλλαξε ριζικά ο χαρακτήρας της τροπολογίας.

Το εμπόριο των αδειών και ποιοι επωφελούνται

Επενδυτές που έχουν μεν αδειοδοτηθεί για να «στήσουν» φωτοβολταϊκό πάρκο, αλλά για διάφορους ως σήμερα λόγους (γραφειοκρατία, καθυστερήσεις, επενδυτική αδυναμία) δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με το σύστημα, θα πουλήσουν τις άδειές τους σε ισχυρότερους οικονομικά επενδυτές.

Η αποκλιμάκωση των τιμών θα προσδιορίζεται με διαφορετικές τιμές ανά μήνα. Για τα μεγάλα έργα, με ισχύ πάνω από 150 κιλοβόλτ, η τιμή στην οποία ο ΔΕΣΜΗΕ θα αγοράζει την ηλιακή μεγαβατώρα θα ξεκινά από τα 400 ευρώ και θα αποκλιμακώνεται κατόπιν.

Στην περίπτωση των μικρών έργων (τις λεγόμενες «εξαιρέσεις», κάτω των 150 κιλοβόλτ) η τιμή θα αρχίζει από τα 450-500 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αναλόγως του αν η επένδυση βρίσκεται στο διασυνδεδεμένο σύστημα ή στα νησιά). Το μοντέλο που επελέγη τελικά μοιάζει με αυτό που ισχύει στη Γερμανία, όπως είχε γράψει πρώτο «Το Βήμα» από τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Η επιδοτούμενη τιμή στη βορειοευρωπαϊκή χώρα μειώνεται με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ισχύ της ρύθμισης και όχι κάθε μήνα. Η αποκλιμάκωση ανά μήνα επελέγη στην Ελλάδα για να αποφευχθεί η εμφάνιση φαινομένων «γρηγορόσημου».

Υπάρχουν όμως και ενστάσεις από παράγοντες της ενεργειακής αγοράς που εμφανίζονται μάλλον καχύποπτοι για την τροπολογία και ρωτούν μήπως έτσι θα διευκολυνθούν απλώς κάποιοι που δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση, ενώ επίσης αναρωτιούνται αν για όλη αυτή τη διαδικασία τροποποίησης έχει ενημερωθεί το υπουργείο Οικονομίας.

Τέλος, υπάρχει και συνολικός αντίλογος για την ισχυρή ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας και μάλιστα από υποστηρικτές των αιολικών πάρκων, δηλαδή μιας επίσης ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Τονίζουν ότι για εγκατεστημένη ισχύ 600 ως 2.500 MW φωτοβολταϊκών πάρκων παρουσιάζεται μια ανάγκη επιχορήγησης 900 εκατ. ευρώ ως 3,8 δισ. ευρώ. «Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Και αν ακόμη εξασφαλισθούν τα κονδύλια, με τα ίδια ποσά θα μπορούσε να επιχορηγηθεί η κατασκευή πενταπλάσιας ισχύος (3.000 ως 12.500 MW) αιολικών πάρκων, των οποίων η παραγωγή πράσινης ενέργειας θα ήταν σχεδόν δεκαπλάσια της αντίστοιχης των φωτοβολταϊκών» λένε.

Μιλούν και για αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ από λίγα εκατοστά του ευρώ που είναι σήμερα σε 3,6 ως 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα και επιβάρυνση των καταναλωτών περίπου 22-80 ευρώ κατ' έτος.

Τέλος, θέτουν ακόμη και θέμα αισθητικής της Αθήνας: «Ας θυμηθούμε την εικόνα των πολυκατοικιών της Αθήνας πριν από τα εκατομμύρια κεραίες τηλεόρασης και ας τη συγκρίνουμε με τη σημερινή. Ας αναλογιστούμε μετά την επίδραση, αν στα κτίρια αυτά εγκατασταθούν μερικά εκατομμύρια ηλιακοί συλλέκτες σε μια πόλη όπως η Αθήνα».


Το ΒΗΜΑ, 10/08/2008 , Σελ.: D09
Κωδικός άρθρου: B15432D091
ID: 296283