News

Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Οταν ένας δήμος αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να γίνει... ξενοδόχος

Μεγάλες παραλιακές εκτάσεις σχεδιάζει να «αξιοποιήσει» ο Δήμος Παραλίας του Νομού Πιερίας με στόχο την κατασκευή τεράστιων ξενοδοχειακών και άλλων τουριστικών συγκροτημάτων.
Το εν λόγω σχέδιο του Δήμου έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις οι οποίες έχουν εκφρασθεί από την Ενωση Ξενοδόχων Πιερίας. Ο Δήμος, ουσιαστικά, σχεδιάζει την παραχώρηση 2 δημοτικών εκτάσεων άνω των 600 στρεμμάτων σε ιδιώτες για την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων πολυτελείας. Ηδη, έχει εγκρίνει σχετική οικονομοτεχνική μελέτη για την αξιοποίηση της περιοχής.
Οπως εκτιμά η Ενωση αν προχωρήσει το εν λόγω σχέδιο η δυναμικότητα των νέων μονάδων θα αγγίζει, ίσως, και τις 6.500 κλίνες την ίδια στιγμή που το υφιστάμενο δυναμικό στην περιοχή είναι 8.500 ξενοδοχειακές κλίνες.
Επισημάνσεις
Η Ενωση μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής:
– Στην έκταση των 600.000 τ.μ., μία έκταση δηλαδή σχεδόν τριπλάσια της Ολυμπιακής Ακτής, και η οποία εκτείνεται σε όλο το πρόσωπο της παραλιακής περιοχής του Δήμου Παραλίας από το βορινό άκρο προς τον Κορινό έως το νότιο άκρο στην Ολυμπιακή Ακτή, η επιτρεπόμενη συνολικά νόμιμη δόμηση ανέρχεται στα 180.000 τ.μ., ένα μέγεθος από μόνο του πραγματικά τεράστιο. Δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα να έχει εκπονηθεί ανάλογη παρέμβαση χωρίς τουλάχιστον την αντίστοιχη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων γι’ αυτήν την πολύ μεγάλη δόμηση στην εν λόγω περιοχή.
– Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του εγχειρήματος της δημιουργίας αυτών των 6.500 νέων κλινών 5 αστέρων θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο δυναμικό ανέρχεται σήμερα σε ολόκληρη τη Μακεδονία σε 7.800 κλίνες και σε ολόκληρη την επικράτεια σε 70.000 κλίνες 5 αστέρων, ενώ ήδη στην περιοχή κτίζονται άλλες δύο μονάδες δυναμικότητας περίπου 500 κλινών.
– Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι όλα αυτά υλοποιούνται σε μία περιοχή με τα γνωστά προβλήματα ασφυκτικής στενότητας της αμμουδιάς μέσα στον οικισμό, και εκεί όπου κάνει μπάνιο η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων όχι μόνο της Κατερίνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η προσθήκη των επιπλέον 6.500 επιχορηγούμενων κλινών με προνομιακή χρήση αιγιαλού και πρόσβασης στην παραλία, δημιουργεί δικαιολογημένες ανησυχίες ότι οδηγεί νομοτελειακά σε στρέβλωση του ανταγωνισμού. Και αυτό γιατί χωρίς την προηγούμενη διασφάλιση του αντίστοιχου για το επίπεδό τους τμήματος ζήτησης αυτές στην πράξη θα διατίθενται ως κλίνες μέσης ή χαμηλής στάθμης, πρακτική πάρα πολύ συνηθισμένη στο σύνολο των τουριστικών προορισμών, με αποτέλεσμα την εξώθηση εκτός αγοράς των υφιστάμενων καταλυμάτων αλλά και των υπόλοιπων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, προκαλώντας τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.
– Η προώθηση τέτοιων σχεδιασμών για την τουριστική αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων πρέπει να πληροί ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Δηλαδή, προϋποθέτει την ύπαρξη μελετών βιωσιμότητας - σκοπιμότητας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Δήμος Παραλίας θα πρέπει να μεριμνήσει για την εκπόνηση σειράς επιστημονικά τεκμηριωμένων μελετών που θα καταδεικνύουν ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου κολοσσιαίου εγχειρήματος δεν θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά θα διασφαλίσει τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον.
– Ακόμη, σημειώνεται ότι η διεθνής τάση στον τουριστικό τομέα δείχνει ότι υπάρχει στροφή από τις απρόσωπες μεγάλες ξενοδοχειακές υποδομές, στα μικρά, ποιοτικά, προσιτά και φιλόξενα τουριστικά καταλύματα. Ο ΕΟΤ αναγνωρίζοντας αυτό το γεγονός, προβαίνει στη σύνταξη προδιαγραφών για τα λεγόμενα Boutique Hotel, ξενοδοχεία, δηλαδή ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σπουδαιότητας με μέγεθος έως 50 κλίνες, διασφαλίζοντας και τη χρηματοδότησή τους από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αναφοράς. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στη συντριπτική τους πλειοψηφία ακολουθούν το μοντέλο του all inclusive με τα γνωστά βραχιολάκια που διασφαλίζουν στους τουρίστες σε προκαθορισμένη τιμή απεριόριστη ποσότητα φαγητού και ποτού μέσα στο ξενοδοχείο, με άμεσες επιπτώσεις στην αγορά, καθώς τα τουριστικά καταστήματα και εστιατόρια δεν έχουν την αναμενόμενη κίνηση σε σχέση με τις συνολικές αφίξεις.

Κτίζονται 650 χιλ. τ.μ.;
Το κυρίαρχο θέμα είναι όχι μόνο, εάν πρέπει να δημιουργηθούν αυτές οι 6.500 νέες κλίνες, πράγμα το οποίο άλλωστε δεν απαγορεύεται από την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά κυρίως το εάν αυτές πρέπει να κτισθούν σε 600.000 τ.μ. δημοτικών εκτάσεων σε όλο το πρόσωπο της παραλιακής περιοχής του δήμου, σε εκτάσεις δηλαδή οι οποίες λόγω του δημόσιου χαρακτήρα τους θα πρέπει να διατεθούν κυρίως για τη δημιουργία κοινωφελών εγκαταστάσεων.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
600 στρέμματα που ανήκουν σε δύο δημοτικές εκτάσεις σχεδιάζει να παραχωρήσει σε ιδιώτες ο δήμος.
6.500 κλίνες θα είναι η δυναμικότητα του ξενοδοχείου που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην περιοχή.


8.500 ξενοδοχειακές κλίνες είναι την ίδια στιγμή το υφιστάμενο δυναμικό στην περιοχή.
70.000 κλίνες 5 αστέρων είναι το υφιστάμενο δυναμικό σε όλη την επικράτεια και 7.800 κλίνες σε όλη τη Μακεδονία.

Hμερομηνία : 10/8/08
Copyright: http://www.kathimerini.gr