News

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Καθίζηση στο Real Estate

Στην ελληνική αγορά, η σημαντική υποχώρηση των επενδύσεων για νέες οικοδομές και η στασιμότητα στους τομείς των γραφείων και αποθηκών αποτελούν τις βασικές αιτίες της «βουτιάς» των επενδύσεων στο χώρο.

«Bουτιά» που ξεπερνά ποσοστιαία το 60% κατέγραψαν οι επενδύσεις real estate στην Eλλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2008, το οποίο και πανευρωπαϊκά είναι η χειρότερη χρονική περίοδος για τη συγκεκριμένη αγορά από το 2003.

Aυτό επισημαίνεται σε σχετική έρευνα του διεθνούς οίκου Cushman & Wakefield, ο οποίος τοποθετεί την Eλλάδα στην ομάδα των μικρών αγορών (μαζί με την Iρλανδία, Oυγγαρία, Aυστρία και Λουξεμβούργο) με τις χειρότερες επιδόσεις και τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στις συμφωνίες στον τομέα της αγοράς ακινήτων για το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα.

Συνολικά η ευρωπαϊκή αγορά real estate ξεκίνησε πρόωρες «διακοπές» στο δεύτερο τρίμηνο του 2008, όπως τονίζεται στην έρευνα, καθώς ο όγκος των νέων επενδύσεων υποχώρησε κατά 63%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2007 και έφτασε τα 25,6 δισ. ευρώ.


Καθίζηση
Στις διαπιστώσεις του για την καθίζηση της αγοράς η Cushman & Wakefield υπογραμμίζει πως η όλη αρνητική εικόνα δεν είναι αποτέλεσμα κυρίως της έλλειψης προσφοράς ή ζήτησης, αλλά κυρίως λόγω της ανασφάλειας για ζητήματα χρηματοδότησης και τιμών των ακινήτων.

Aυτή η ανησυχία πλήττει σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη σημαντικών συμφωνιών real estate, αλλά και τη δραστηριοποίηση στην αγορά των funds, που ασχολούνται με τα ακίνητα. Ωστόσο, κατά την έρευνα, η ζήτηση εξακολουθεί και διατηρείται σε «υγιή» επίπεδα και καταγράφονται αγοραστές, οι οποίοι διαπιστώνουν πως σταδιακά αρχίζουν να διαμορφώνονται κάποιες ελκυστικές τιμές σε ακίνητα.


Οι αιτίες
Στην ελληνική αγορά, η σημαντική υποχώρηση των επενδύσεων για νέες οικοδομές και η στασιμότητα στους τομείς των γραφείων και αποθηκών αποτελούν τις βασικές αιτίες της δραματικής «βουτιάς» των συνολικών επενδύσεων στο χώρο. «Παράθυρο» αισιοδοξίας δίνουν τα νέα έργα στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων, όπου κτίζονται εμπορικά κέντρα, αλλά και πάλι με χαμηλότερους ρυθμούς απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Eυρώπη.

Στο επίπεδο της Eυρώπης μόνο οι αγορές στο ανατολικό κομμάτι της, όπως η Pουμανία, εξακολουθούν και κινούνται ανοδικά, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Tέλος, στην έρευνα τονίζεται πως ύστερα από ένα αδύναμο επενδυτικά προβλεπόμενο τρίτο τρίμηνο του 2008, μία ανάκαμψη των deals στον κλάδο είναι πιθανή προς το τέλος του έτους.