News

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

"Μετεξεταστέα" η Ελλάδα στη διαφθορά

24/9/2008 - 08:41

Του Στέλιου Κράλογλου

Στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης κατατάσσεται η Ελλάδα ως προς το επίπεδο της διαφθοράς και με βαθμολογία μάλιστα «κάτω από την βάση».

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία για το δείκτη που παρουσίασε χθες η “Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς”, η Ελλάδα σημειώνει το 2008 μικρή βελτίωση στη βαθμολογία, 4,7 στα 10, (από 4,6 το 2007), αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται όχι μόνο στην τελευταία θέση ανάμεσα στα 15 μέλη της Ε.Ε. αλλά και κάτω από τη βάση του 5, γεγονός που υποδεικνύει ότι η προσπάθεια βελτίωσης πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς.

Η Πολεοδομία και οι εφορείες είναι οι δύο βασικές εστίες κρατικής διαφθοράς στη χώρα μας σύμφωνα με τρεις διαφορετικές έρευνες που έγιναν η κάθε μια σε δείγμα 6.000 επιχειρηματιών και ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων.

Την αμέσως καλύτερη βαθμολογία μετά την Ελλάδα σημειώνει η Ιταλία με 4,8, ενώ πολύ υψηλότερα βρίσκονται αρκετά νέα μέλη της Ε.Ε. Η Μάλτα έχει βαθμό 5,8, η Κύπρος 6,1, η Εσθονία 6,6 και η Σλοβενία 6,7.

Η γειτονική μας Τουρκία έχει για φέτος βαθμό 4,6, έχοντας όμως βελτιώσει την επίδοση της κατά 0,5 έναντι του βαθμού 4,1 που είχε πετύχει το 2007.

Ο τελικός βαθμός για κάθε χώρα προκύπτει από την συνεκτίμηση συμπερασμάτων των 13 εκθέσεων που συντάσσουν σε ετήσια βάση 11 διεθνείς οργανισμοί οι οποίοι ασχολούνται με την καταγραφή της «αντίληψης» της διαφθοράς σε κάθε χώρα.

Για να προκύψει η τελική βαθμολογία κάθε χώρα θα πρέπει να έχει αξιολογηθεί από τουλάχιστον 3 διαφορετικές εκθέσεις. Η Ελλάδα στην τελευταία μέτρηση αξιολογήθηκε από 6 διαφορετικές εκθέσεις.

Ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του οργανισμού «Διεθνής Διαφάνεια» κ. Κώστας Μπακούρης αφού παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας έδωσε μια ευρύτερη ερμηνεία του βαθμού κάθε χώρας και κατά συνέπεια και της Ελλάδας.

Τόνισε συγκεκριμένα ότι η αντίληψη για τη διαφθορά, όπως αποτυπώνεται στον τελικό βαθμό κάθε χώρας, οφείλεται κυρίως και στη λειτουργία του νομικού συστήματος . Αν δηλαδή το νομικό σύστημα λειτουργεί άψογα μπορεί η αίσθηση για το ποσοστό διαφθοράς να είναι υψηλότερο από το πραγματικό. Αντίθετα σε κάποια αποδεδειγμένα διεφθαρμένη χώρα, με ένα αδύναμο νομικό σύστημα, είναι πιθανό να εμφανίζεται λιγότερο διεφθαρμένη.

Ωστόσο, τόνισε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η ανεπάρκεια νόμων αλλά η εφαρμογή τους . Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι στην Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις είτε δεν εφαρμόζεται ο νόμος είτε όποιος τον παραβιάζει δεν τιμωρείται, δίνοντας ένα λανθασμένο μήνυμα στους πολίτες.

© Capital.gr A.E.