News

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Χωρίς τέλη χρήσης 35 αεροδρόμια για 6 μήνες

Την αναστολή των τελών χρήσης σε 35 περιφερειακά αεροδρόμια όλης της χώρας, για ένα εξάμηνο, που θα απέφεραν έσοδα περίπου 8 εκατ. ευρώ στην Υπηρεσία Πολιτική Αεροπορίας, ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Μεταφορών, Ευριππίδης Στυλιανίδης και Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο η αναστολή αυτή ουσιαστικά αναλογεί σε μείωση 10 ? 12 ευρώ ανά άτομο, κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο προς τους tour operator αλλά και τις αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να προσελκύσουν μεγαλύτερο αριθμό τουριστών στη χώρα μας. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η μείωση των τελών αφορά κάθε αεροσκάφος (ελληνικής και ξένης εταιρείας) που προσγειώνεται στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, την περίοδο μεταξύ Απριλίου - Σεπτεμβρίου, το οποίο για το διάστημα αυτό δεν θα καταβάλει τέλη προσγείωσης και στάθμευσης αεροσκαφών. Και οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι δεν πρόκειται για απώλεια αυτών των 8 εκατ., ευρώ καθώς τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν από την είσπραξη ΦΠΑ, ενώ θα τονωθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την αυξημένη κίνηση.

Ελ. Βενιζέλος
Πάντως ο κ. Στυλιανίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των τελών του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει τεθεί ακόμη ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με την κατασκευαστική εταιρεία Hochtief» Όσον αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό των περιφερειακών αεροδρομίων, μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι τρόποι που θα μπορούσε να εφαρμοστεί το παραπάνω σχέδιο σε κάθε αεροδρόμιο και πως μέσα στο 2009 θα είναι σε θέση θα προχωρήσουν στην προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών. Οι δύο υπουργοί προανήγγειλαν και τρία επιπλέον μέτρα για την προσέλκυση τουριστών στη χώρα μας, που αφορούν:

Στην αναμόρφωση των αεροδρομίων σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και την ΥΠΑ. Πρόκειται για έργα αναβάθμισης περίπου 3 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 1,5 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το υπουργείο Τουρισμού και τα υπόλοιπα από την ΥΠΑ.

Στην προετοιμασία, σε συνεργασία με την ΥΠΑ, ορισμένων αεροδρομίων της χώρας με την ανάπτυξη αερολεσχών και ειδικών υποδομών, προκειμένου να είναι σε θέση να αναπτύξουν αεροαθλητισμό.

Ολοκληρώνουν σχέδιο ανάπτυξης αεροδρομίων γενικής αεροπορίας, τα οποία θα μπορούν να δεχθούν learje.